Pogram zgodnji razvoj: Piramida
Please update your Flash Player to view content.
Pogram zgodnji razvoj: Piramida

Ustvarjalno domišljijski program PIRAMIDA - P1, P2, P3, P4 -  skozi gibanje popelje otrokov razvoj od enega do pet let. Piramida je igriva vadba, v katero razvrščamo otroke, od kobacanja naprej.

P1 - kobacači do hoje

Za otroke, ki kobacajo - se premikajo po prostoru po vseh štirih - po kolenih in dlaneh. V program se lahko priključijo tudi vsi ostali otroci, ki se po prostoru premikajo po zadnjici, po kolenih ali kakorkoli drugače. Program je zasnovan na porajanju izvornih gibov otroka v vertikalni smeri in gradnji optimalnih funkcionalnih povezav med glavo in stopali. Ustvarjamo učne situacije za usvajanje ravnotežja na vseh nivojih in optimalne organizacije mišičja in skeleta v vzravnavi. Otrok preko premikanja - gibanja ustvarja in doživljaja, na vseh plasteh življenja in razvoja v tem obdobju. Gradi funkcionalne povezave, ki ga pripeljejo do prvega, samostojnega in odločnega koraka. Izvabljamo učne situacije, kjer se stik med mamo in otrokom nadgradi in poglobi. Kvaliteten stik v tem obdobju, je temelj separacije in utrjevanja zaupanja, varnosti in samozavesti.

Poudarek: otroci so vodeni v  optimalno psihofizično organizacijo in so pripraavljeni na izzive in razvoj, ki sledi tako velikemu podvigu človeka, kot je postaviti se na dve nogi in odločno zakorakati v življenje.

P2 - od enega do dveh let

Za otroke, ki so v fazi hoje. Program je usmerjen v nadaljevanje razvoja izvornih gibanj in pridobivanju ter doživljanju celostnega gibanja. Skozi igro, gibanja s staršem in premagovanjem poligona, je otrok izpostavljen izkušanju funkcije giba ter optimalnemu organiziranju samoizražanja. Uvaja se poslušanje, sledenje, občutek za zaznavno, orientacijo, zvok, tip, okus in izvorno izražanje ob različnih ritmih. Krepi se domišljija, ki jo vodimo v kreacijo samoizražanja, skozi interakcijo učitelj - starš - otrok.

Poudarek: Izvorno telesno izražanje skozi domišljijo in spoznavajne različnih čutov in čustvovanja

P3 - od dveh do treh in pol let

Za otroke od cca. 2 do 3,5 let. Program je prehod v razvoj in krepitev motoričnih spretnosti in sposobnosti. Pridobiva značilnosti osnov športne vadbe. Skozi ustvarjalnost in domišljijo doseže tudi plesna gibanja. Poudarek je na tem, da otroka povabimo, da z veseljem in navdušenjem izraža tisto kar občuti v sebi. Igra prihaja v zgodbo in vključevanje zaznav, vezanih na naravo in njene cikle, ter različne zvoke in melodije, ki jih pozna življenje. Delo iz P2 nadgrajujemo s kompleksnejšimi gibi in gibanjem. Vse več je izvajanja tehničnih elementov; osnovnih gimnastičnih vaj. Vadba je osnovana na ritmu in poslušanju. Še vedno je poudarek na izvornem izražanju, a več ob različnih ritmih.

Poudarek: plesno pravljično ustvarjanje, z izražanjem in usvajanjem elementarnih oblik gibanja in osnov, osnovnih gimnastičnih elementov.

P4 - od štirih do petih let

utenju sovrstnika. Poglobljeno se nadgrajuje otrokovo doživljanje, da zna po svoje izraziti tisto kar čuti in želi - predvsem kako to on želi. Navezujemo se na letne čase, živalski svet, različne rekvizite, zgodbe, različne zvrsti glasbe. Naučimo se kakšno novo pesmico in naredimo svojo prvo plesno koreografijo.

Po potrebi, da se naužijemo vseh možnih doživetij, gremo tudi na ustvarjalno potepanje v bližnjo naravo.

Poudarek: samoizražanje skozi domišljijo in igro, ki s sigurno gibalno akcijo gradi konstruktivno skupinsko dinamiko.


Za program Piramida, so vaje v osnovi oblikovane za otroke in učinkujejo tako, da vplivajo na spodbudo, razvoj in oblikovanje novih zaznav in povezav v nevrološkem smislu. Krepijo odnos otrok in staršev. Delujejo na otrokovo samostojnost, odločnost, PREDVSEM PA NA IZRAŽANJU POTENCIALA, KI GA NOSI V SEBI.

Na željo se lahko vadbe udeležita oba starša ali morda celo dedek in babica.

Glede na želje in potrebe, odpremo nov dan in uro za posamezno piramido. Vse vaše želje, vprašanja in dodatne informacije pošljite na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. .