SmartGrownUps
Please update your Flash Player to view content.
SmartGrownUps


SmartGrownUps

... rastemo tudi starši ...


ZAVESTNO STARŠEVSTVO in PARTNERSTVO V ČASU STARŠEVSTVA

DELAVNICE ZA STARŠE 2015/2016

(delavnice vodi: mag. Ana Bešter Bertoncelj, psihoterapevtka, Imago terapevtka)


ZAKAJ?

Ker se starši kljub temu, da želimo najboljše za svojega otroka, srečujemo z lastnimi omejitvami, ki nam preprečujejo, da se na otrokove razvojne impulze optimalno odzivamo.
Ker je odnos prvi otrok para in je zanj potrebno skrbeti ravno tako kot za vse otroke in ker je partnerski odnos tisto okolje, v katerem živijo vaši otroci.
Za učinkovit razvoj cele družine je predpogoj osebno dozorevanje tako partnerskega odnosa kot starševskega odnosa. Vsak starš želi svojemu otroku da je uspešen. A kaj to pomeni? Kako delujemo na otroka ko se tega ne zavedamo in ko se tega zavedamo? Šele,ko ozavestimo svoja dejanja in razmišljanje lahko na prepričanja pogledamo z nove perspektive, se osvobodimo spon omejitev v lastni vzgoji kaj je prav in narobe in zaživimo novega "sebe". Šele takrat lahko na otrokov razvoj delujemo ne da bi vanj projecirali svoje strahove,  prepričanja in travme lastnega otroštva.

Program vključuje  8. srečanj:

 

1. delavnica: 30.10.2015

17:00 ZAVESTNO STARŠEVSTVO: Komunikacija v družini I. del – zrcaljenje, validacija.

18:45 PARTNERSVO V ČASU STARŠEVSTVA: Komunikacija med partnerjema  - zrcaljenje, validacija, empatija


2. delavnica: 20.11.2015

17:00 ZAVESTNO STARŠEVSTVO: Razvoj  otroka I. del - psihološki razvoj: Na drugem srečanju bomo pogledali, kaj otrok potrebuje v prvih 7 letih življenja, predvsem kateri razvojni impulzi se pojavljajo v določenem obdobju, kaj otrok takrat potrebuje, da lahko dovolj dobro prehodi to fazo razvoja in kako se otrok zaščiti, če določenih razvojnih impulzov ni uspel zadovoljiti. V tem obdobju se že oblikujejo preživetvene strategije, ki jih otrok uporablja, da bi se zaščitil. Prav te preživetvene strategije in nezadovoljne potrebe kot popotnico nezavedno odnese s seboj v življenje. Če se tega zavedamo ali ne, vse to močno vpliva na naše medosebne odnose, predvsem na stik z našim otrokom in tudi na naše partnerske odnose. Delavnica bo namenjena raziskovanju našega lastnega razvoja in uvidu, kaj še vedno nosimo s seboj.

18:45 PARTNERSTVO V ČASU STARŠEVSTVA: Ljubeča vedenja - obujanje romantike

Po rojstvu otroka se partnerja neizogibno srečata s spremembami v svojem življenju in v svojem odnosu. Pomanjkanje časa je skupni imenovalec večine izmed novopečenih staršev. Ker je otrok vsaj neko obdobje na prvem mestu in se je treba prilagajati njemu, svoje želje in potrebe pa pogosto močno dajati na stran, partnerja velikokrat pozabita na svoj odnos. Zato je dobro, če se znata, ko pride čas za to, ponovno povezati in najti stik.


3. delavnica: 18.12.2015

17:00 ZAVESTNO STARŠEVSTVO:  Razvoj otroka II. del  - socialni razvoj

Na tretjem srečanju se bomo pobližje spoznali s tem, katera so tista področja našega življenja, ki so se tekom razvoja lahko dovolj dobro razvila in udejanila, kje pa imamo prepovedi in si ne dovolimo polno zaživeti. Gre za področja delovanja, mišljenja, za področje čustev in občutkov. Kako delujemo, kako lahko mislimo, čutimo in občutimo je odvisno od tega, koliko si dovolimo. To pa je odvisno od tega, kakšno vzgojo smo imeli in kaj smo zaključili. Poleg teh področij je pomembno tudi to, ali smo kot otroci zaključili, da smo za druge vredni kot osebe in ali smo lahko ljubljeni. Ob rojstvu in odraščanju lastnega otroka, so ta naša prepričanja nujno ponovno izzvana in od nas je odvisno, ali bomo svojo doto predali naprej, ali pa bomo z lastnim osebnim delom zmogli nekatera prepričanja prevetriti, se jih osvoboditi in zaživeti bolj polno življenje. Ker je vzgoja našega otroka močno povezana s tem, kakšne so naše prepovedi na omenjenih področjih, se bomo na delavnici posvetili raziskovanju lastnih zaključkov, ki smo jih naredili na podagi sporočil naših staršev in za nas pomembnih drugih. Poleg tega bomo govorili o tem, kako to vpliva na naše lastno starševstvo.

18:45 PARTNERSTVO V ČASU STARŠEVSTVA: Razvoj odnosa – Imago krog ljubezni

Vsak odnos – partnerski, starševski, prijateljski, … - gre skozi določene stopnje. Tokrat si bomo bolje ogledali partnerski odnos, ki se začne z romantično zaljubljenostjo, kjer nam izpolnitev vseh naših potreb predstavlja partner. Ko zaljubljenost mine, poskušamo partnerja spremeniti, da bo tak, kot ga želimo mi. Mnogi pari ostajajo v tej fazi boja doživljenjsko. Vendar pa je čas boja tudi priložnost za rast. To je znak, da se v odnosu nekaj skuša razviti, spremeniti in napredovati. In ko se partnerja nehata boriti za prevlado, se lahko njun odnos spremeni. Eden drugega bolj razumeta, sprejemata in spoštujeta in njun odnos postane bolj zrel.


4. delavnica: 22.1.2016

17:00 ZAVESTNO STARŠEVSTVO: Komunikacija v družini II. del – meje, odgovornost

Kadar se pogovarjamo o vzgoji, se pogosto dotaknemo termina »postaviti meje«. Govorimo o tem, da moramo meje postaviti otroku, na predavanju pa bomo pokazali, kaj se zgodi, če otroku predstavimo svoje meje. Komunikacija je lahko osebna ali neosebna. Večinoma se poslužujemo neosebne, ker smo je navajeni in ker se z njo ne izpostavljamo. Za dober stik med starši in otroci pa je nujna uporaba osebne govorice. Večina staršev želi, da bi otroci odrasli v odgovorne odrasle, pogosto pa starši odrovornost le težko zares predajamo otrokom. Odgovornost je velikokrat težka za nositi in zato je naloga nas staršev, da smo v tem otrokom v pomoč, da jih znamo voditi in usmerjati. In predvsem, da odgovorni za svoje lastno življenje postanemo najprej mi sami.

18:45 PARTNERSTVO V ČASU STARŠEVSTVA:  Konflikti in zavesti partnerski dialog

Nihče nas ni učil, kako se lahko varno pogovarjamo tudi o temah, ki so konfliktne. Za mnoge so konflikti tema, ki se jo je potrebno izogniti, vendar konstruktivno reševanje konfliktov je temelj vsakega dobrega odnosa. Ne le, da je dobro, da se znamo mirno pogovarjati s partnerjem, to veščino je zelo dobro prenesti tudi na otroke.


5. delavnica: 19.2.2016

17:00 ZAVESTNO STARŠEVSTVO:  Kovčki – prehajanje vzorcev skozi generacije

Kolikokrat ste se kot najstniki ali odrasli zalotili, da ste rekli, da določenih stvari nikoli ne boste počeli tako, kot so jih počeli vaši starši? In kolikokrat ste se zalotili, da kot starši uporabljate te iste stavke, iste reakcije? Vzorci prehajajo iz generacije v generacijo – kot kovčki, ki jih ves čas nosimo s seboj, ne da bi se tega zavedali. Kajti, kar se Janezek nauči, to Janez zna. In nekatere vzorce želimo predati naprej. Za druge pa imamo le mi sami možnost, da jih najprej prepoznamo in potem začnemo delati na tem, da jih spremenimo.

18:45 PARTNERSTVO V ČASU STARŠEVSTVA:  Kovčki – prehajanje vzorcev skozi generacije

V partnerski odnos prinesemo veliko več »prtljage« iz svojega otroštva, kot se zavedamo. Če želimo imeti kvaliteten odnos, moramo vedeti, kaj smo prinesli s seboj, »kovčke« odpreti, pogledati, kaj nosimo s seboj, kaj odložiti in iti naprej z zavedanje, kaj je tisto, kar nosimo s seboj in kako to vpliva na naš odnos. Predvsem je dobro, da vemo, kaj smo potrebovali in nismo dobili v preteklosti in kaj morda potrebujemo še danes ter kako to dobiti v partnerskem odnosu.


6. delavnica: 11.4.2016


17:00 ZAVESTNO STARŠEVSTVO: Sanje in pričakovanja staršev

Vsi starši imamo glede svojega otroka pričakovanja in sanje. To je običajno, povedo pa več o nas kot o našem otroku. Včasih pa zaradi svojih sanj nismo več zmožni videti otroka. In s tem ga poškodujemo. Več na delavnici.

18:45 PARTNERSTVO V ČASU STARŠEVSTVA:  Spolnost in strast

S prihodom otroka se strast lahko ohladi, spolni odnosi pa postanejo redkejši. Nočno bujenje in skrb za otroka so razlog, da potem, ko otrok končno zaspi, v posteljo »pademo« tudi starši. Kako uskladiti starševstvo in hkrati ne pozabiti na dobro spolnost v partnerstvu bo tema te delavnice.


7. delavnica: 22.4.2015

17:00 ZAVESTNO STARŠEVSTVO:  Starševski dialog

Noben starš ni tako popoln, da bi lahko otroka vselej in povsod oskrbel z vsem, kar potrebuje, kajti tekom svojega odraščanja je dobil »čustvene rane«. Vsi imamo nekaj čustvenih ran iz otroštva, ki vplivajo na naše starševstvo. Zaradi njih včasih ne bomo mogli sprejeti svojih otrok takih kot so. Pogosto lahko vidimo, da imamo starši težavno razmerje z otrokom v istem starostnem obdobju, v katerem sami nismo od svojih staršev dobili sprejemanja, ki bi ga takrat potrebovali.

18:45 PARTNERSTVO V ČASU STARŠEVSTVA:  Obujanje romantike – pozitivno preplavljanje

Otroka znamo pohvaliti, mu povedati, kaj nam je pri njem všeč in kaj imamo radi. Vendar je zares lepo, ko si to delimo tudi s partnerjem. Na tej delavnici bomo delali vaje, ki bodo pomagale k ponovni povezanosti in ponovni obuditvi romantike med vama.


8. delavnica: 17.5. 2015

17:00 ZAVESTNO STARŠEVSTVO:  Zavestno starševstvo

Zavestno starševstvo se začne pri nas samih. Kajti, če hočemo dobro poskrbeti za svoje otroke, moramo najprej dobro poskrbeti zase in se ozreti vase. Kajti kljub temu, da se to, da VIDIMO svojega otroka, sliši povsem enostavno, je za večino staršev to zelo težka naloga. In kadar zares vidimo svojega otroka, dovolimo, da se otrok izrazi; ohranjamo občutek otrokove lastne vrednosti; sprejemamo vse njegove občutke in čustva, čeprav nekatera njegova vedenja niso sprejemljiva.

18:45 PARTNESRTVO V ČASU STARŠEVSTVA:  Vizija najinega odnosa in najine družine

Sploh veste, kam pluje vajina barka? Sta se s partnerjem že kdaj iskreno pogovorila o tem, kje sta in kam gresta? Si želita v eno smer, pa vaju življenje neprestano vodi drugam? Vabljeni na delavnico Vizija najinega odnosa, kjer bomo govorili o tem, zakaj je pomembno, da imata s partnerjem svojo vizijo, kjer bo vsak par sestavil svojo vizijo in kjer bomo začrtali smer, kako vajino vizijo uresničiti. Če imaš smer, se težje izgubiš in ko se, lažje najdeš pot naprej. Kadar je pot polna ovir in težav, ti ravno vizija in začrtana smer dajeta notranjo gotovost in notranji kompas, kako naprej.


Cena:

delavnica starševsto:

posameznik 15 eur, par 20 eur

delavnica partnerstvo v času starševstva:

posameznik 15 eur, par 20 eur

obe delavnici:

posameznik 25 eur, par 30 eur


Plačilo:


Plačila sprejemamo v času rednega urnika ali  pred delavnico  ali na:
TRR: Andreja Semolič s.p., Nebčeva 42, 1291 Škofljica,
ID za DDV: SI 21728283,
Poslovni račun: NLB d.d. SI56 0205 6025 6817 822
Namen nakazila: Ime in priimek + SGU delavnica
Sklic: 00 + datum nakazila

dodatne informacije in prijave na: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.

 

*Pridržujemo si pravico do spremembe teme in datuma delavnice.­­